NAS systemen

NAS staat voor ‘network attached storage’ oftewel een harde schijf voorzien van een netwerkaansluiting. Het opslaan en delen van bestand is nog altijd de belangrijkste taak voor een NAS. Alleen is het soort bestanden wel ingrijpend veranderd en ook de manier van delen. Waren het eerst vooral Windows-pc’s die een netwerkverbinding met de NAS maakten om documenten te bewaren, nu zijn het vooral foto’s en video’s die vanaf de NAS naar alle (al dan niet mobiele) apparaten in het netwerk gestreamd worden. Documenten worden ook niet meer enkel opgeslagen en gedeeld (eigen Cloud), maar worden desgewenst automatisch gesynchroniseerd naar alle apparaten die je gebruikt.

Een moderne NAS biedt steeds meer (zakelijke) functies, zoals publiceren van websites functioneren als MAIL server, LDAP/Active Directory server, DNS server, Surveillance Station (bewaking met camera’s) enz…..
Een NAS serversysteem kan meestal worden ingezet als goedkopere vervanging van Microsoft Windows Server gebaseerde systemen. Zeer interessant voor bedrijven die hun hardware moeten gaan vervangen en op zoek zijn naar gelijkwaardige goedkopere oplossingen, maar tegelijk ook schaalbaar willen blijven.
De meeste functies van een Microsoft Windows server zijn op de NAS ook beschikbaar. De NAS kan communiceren met de meeste cli├źnt-computerbesturingssystemen zoals Windows, Linux, OSX en IOS.

Voor meer informatie over Synology NAS systemen, zie www.synology.nl